Google ve diğer arama motorlarına dijital varlığınızı göstermek için bir mektup yazın; SEO uyumlu olsun!

Bireysel ya da kurumsal olsun dijital varlığınızı belirgin kılmak için hala arama motorlarının sizi fark etmesine ve arama sonuçlarında üst sıralara çıkarmasına ihtiyacınız var. Sosyal medya hesapları bilinirliğinizin artmasında arama motorları ile yarışacak noktaya gelmiş sayılsa bile henüz tek başlarına yeterli değiller.

İşte bu yüzden arama motorlarına sektör diliyle SEO uyumlu içerik şart!

SEO uyumlu içerik nedir? Arama motorlarında üst sıralarda yer alabilmeniz için sitenizde yer alan, belli kural ve tekniklere göre yazılan içeriklerin için bu ifadeyi kullanırız. Yazılan her metin Google’ın ve diğer arama motorlarının dijital varlığınızı görmesi ve arama sonuçlarında sizi yukarı taşıması için doğru adrese gitmesi gereken mektuplar gibidir. Web sitenizde yer alan tanıtım metinleri, ürün içerikleri, kategori açıklamaları, başlıklar, blogunuzda yer alan yazılar, Youtube kanalınızdaki video açıklamaları… Arama motorlarının sizi bulması için bunların hepsini SEO kriterlerine uygun kurallar ve tekniklere göre oluşturmak zorundasınız.

SEO Uyumlu İçerik Nasıl Yazılır?

SEO uyumlu içerik yazmanın da belli kuralları var. Kısa kısa bahsedebileceğimiz bu konuda sürekli olarak verileri analiz ederek sizin için en doğru yolu tespit etmeniz gerekiyor.

Özgün Makale Fark Edilir

Yıllar içinde teknolojide devasa adımlar atıldı ve hızla yol alındı. Google akıllıydı ve giderek daha da akıllandı. Bu yüzden hemen söylemeliyiz ki ne kadar kurallara uygun bir içerik yazsanız da özgün olmadıktan hiçbir işe yaramayacaktır. Arama motorları kopyalanmış bilgileri ya da yüksek oranda benzer olan içerikleri artık tanıyabiliyor. Bu yüzden kopya ya da spin metinler sitenizin üst sıralara çıkmasına değil, sıralamada gerilemesine sebep oluyor.

Anahtar Kelimeler ile İyi “Eşleşin”

Anahtar kelimenin işlevini aramayı yapan kitle ile eşleşme sağlamak gibi düşünebilirsiniz. Eğer biri “SEO uyumlu makale nedir” diye arama yapıyorsa ve aratılan bu kelime grubu sizin ilgili makalenizde geçiyorsa arama motorları yazdığınız içeriği arama sonuçlarında gösterir. Ama SEO uyumlu makalelerin nasıl yazılacağına dair içerik ürettiğiniz halde ilgili anahtar kelimelere yer vermiyorsanız arama motorları içeriğinizi görüntüleyemez.

Kullanıcıyla Empati Kurun

Kendi hedef kitlenizi tanımak ve beklentilerini analiz edip anlamak yazacağınız SEO uyumlu içeriklerin etkisini oldukça arttıracaktır. Bu başlık altında bir bakıma yine özgün içerik üretmeye geri dönüyoruz sayılır. Çünkü yazacağınız içeriklerin hedef kitlenizin merakını uyandırması kadar aklındaki sorulara cevap vermesi de önemlidir. Özellikle e-ticaret siteleri için ürün içeriklerinde dikkat etmeleri gereken bir nokta da kullanıcı deneyimini iyi analiz etmektir. Fakat sitenizi ziyaret edenlerin beklentilerini karşılamak, daha fazla vakit geçirmelerini sağlamak, aradıkları konu hakkında sizin sitenizden çıkıp başka bir siteye gitmelerini önlemek ve daha fazla ziyaretçi çekmek için kullanıcı deneyimine önem vermelisiniz.

Backlinkler Referansı Güçlendirir

Takipçi sayısı yüksek, arama motorları tarafından güvenilir olarak belirlenmiş sitelerden kendi sitenize backlink vermek sizin de güvenilir olduğunuzu gösterir. Burada güvenilirlik temel ölçütünüz olmalı. Google tarafından banlanmış olan sitelerden backlink almanızın size bir faydası olmaz. Bunun yanı sıra kendi sitenizle alakalı olan siteleri de öncelikli tercihleriniz arasında bulundurmalısınız.

Rakiplerinizi Mercek Altına Alın

Anahtar kelime kullanımıyla ve backlinlerle de bağlantısı olan bir analizden bahsediyoruz. Karşınızda sektör devi bir marka bulunuyorsa ve siz onunla yarışacaksanız önce rakibinizi iyi tanımanız gerekiyor. Hangi anahtar kelimeleri, ne oranda kullanmış; hangi sitelerden backlink almış; kullanıcı deneyimine göre nasıl içerikler paylaşmış… Bütün bu analizleri dikkatli bir şekilde yapmalısınız.

Görsellerin Gücü Adına!

SEO uyumlu makale yazarken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da görsellerdir. Görsellerle desteklenen metinler her zaman daha çok okunur ve site içinde ziyaretçinin daha fazla kalmasını sağlar. Bu bakımdan özellikle de videoların daha etkili olduğunu söyleyebiliriz. Sadece yazıdan ibaret bir içerik çok az insanın ilgisini çekeceği için kaliteli ve içerikle ilgili, çarpıcı görseller bulmaya özen gösterin. Son yıllarda oldukça dikkat çekici olan infografikleri de unutmayın.

Dijital varlığınızın oluşması ve sürdürülebilir olması için temel gereksinimlerinizden biri olan SEO uyumlu içerikler ile Google ve diğer arama motorlarının “gözüne girebilir” ve arama motorlarında üst sıralarda yer alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir