İnternet dünyasında yaratıcı ve özgün içerik üretmek her geçen gün zorlaşıyor! İçerik hem dikkat çeksin, hem kullanıcıya fayda sağlasın, hem SEO kurallarına uygun olsun derken bazen bir kritere odaklanıp içeriğin esas gücü es geçilebiliyor. Örneğin birçok sitede SEO uyumlu içerik yazmak için birçok teknik, ipucu ve fikir bulabilmek mümkün. Neredeyse herkes bu konuda ortalama bilgiye artık sahip bile! Zannediliyor ki Google’da üst sırada çıkan içerik iyidir! Hayır, değil! İçeriğiniz özgün değilse, yaratıcı değilse, fayda sağlamıyorsa üst sıraları haketmiyordur aslında.
Özgün içerik üretmek kuralları bilmenin ve teknik bilgiye sahip olmanın ötesinde yöntem ve keşif gerektirir. Biraz bu konuya da eğilmekte fayda var diye düşündük ve sizlerle de paylaşmadan edemedik! 😉
Özgün İçerik Özgür İçeriktir
Bildiğiniz her şeyi unutun! Evet, unutun. Çünkü zihninizde sandığınızdan çok daha fazla kalıp var. İnternette hiç durmadan okuduğunuz ya da gördüğünüz metinler gerek içerikleri gerek üslupları gerekse formatları bakımından yazdıklarınıza sirayet edecektir. Hali hazırda yapılmış bir şey üstünden daha yaratıcı bir ürün ortaya koymadan önce sadece “altın kurallar”ı aklınızda tutun ve geri kalan her şeyi yeniden üretmeye çalışın. Bu yüzden bugüne kadar bildiklerinizden kaleminizi azat edin ve zihninizi özgür bırakın!
Farkındalık İçin Farları Açık Tutun
Sürekli etkileşim halindeyiz. Sokakta yürürken, işe giderken, evin içindeyken bile canlı ya da cansız birçok nesneyle etkileşim halindeyiz. Ancak bunu çoğu kez fark etmeyiz. Çünkü alışık olduğumuz hiçbir şeye dikkatli bakmamaya başlarız. Ancak bu sizi yazarken olumsuz etkileyecek bir durumdur. Etrafınızda olup biten her şeyi devamlı incelerseniz onlarda meydana gelen değişimleri de anında yakalarsınız. İnsanları, eşyaları, hayvanları, yürüdüğünüz sokakları, gittiğiniz mekanları… Aklınıza gelebilecek her şey zaten var; unutmamanız gerek şey var olandan yeni bir anlam çıkarmak zorunda olduğunuz. Bu yüzden de gözleriniz baktığı her yeri görmeyi bilmeli!
Yaratıcı Olun ama Uçmayı Beklemeyin
Yaratıcı olmak ne tür bir metin yazarsanız yazın size gerekli olan en önemli nitelik. Fakat yaratıcı olmaktan kasıt her aklınıza gelen ilginç fikri yazdığınız içeriklere uygulayabilecek olmanız değildir. Temasal bir içerik üretirken lifstyle bir içerik için aklınızda dolaşan fikirler pek de işinize yaramaz. Aklınıza gelen her fikri sevmek ve ona tutunmak gibi bir hata düşmeyin. Beyin her zaman güvenli alanı sever ve size bildiğiniz sularda kalmanızı öğütler. Sınırı biraz zorladığınızda beyniniz sizi takdir edip sırtınızı sıvazlar ama yine orada kalmanızı söyler. Bu konuda siz asla durmaktan ve “daha iyi olan”ı aramaktan vazgeçmeyin. Korkmayın ama gerçekçiliği de elden bırakmayın.
İçerikler İçinizden Gelmiyor
Bir markaya ya da ürüne ait olduğunu unutmayın. Bu noktada “özgün olmak” ile “alakasız olmak” birbirine karışmamalı. Sonuçta, konusunu sizin belirlediğiniz bir roman ya da hikaye yazmıyorsunuz. Yapmanız gereken şey ürünü ya da markayı yakından tanımak, hedef kitlesine dair sağlıklı bir profil oluşturmak ve sizden beklenen içeriği de bu temeller üzerinden yazmanızdır. Yazacağınız içerik üzerine üretilmiş olan diğer içeriklerden sizi farklı kılacak noktaları tespit etmeniz için bu kriterleri yerine getirmek zorundasınız.
Üslubunuzdan Korkmayın
Bir noktadan sonra yazdıklarınız size benzer görünmeye başlayacaktır. Kendi kalıbınızı yaratmış ve dışına çıkamıyorsunuz gibi hissedebilirsiniz. Bu noktada çok da acele etmeyin. Yazarken üslubun oturması doğru bir yolda olduğunuza işarettir. Bu sizin özgün potansiyelinizin bir nişanesidir. Bir zaman sonra bunu kırmak ya da değiştirmek isterseniz daha yaratıcı yollar ve yöntemler deneyebilirsiniz. Ancak bu durum sizin kendinizi tekrar ettiğiniz anlamına gelmez. Üslubunuz sizin imzanız gibidir; hep aynı şekilde atarsınız ama her seferinde farklı bir yere!
Biliyorsunuz, Öyleyse Varsınız
Yalnızca üreteceğiniz içerikle ilgili bilgi sahibi olmak ve araştırma yapmak o konuda iyi bir makale yazmaya ya da temasal bir içerik hazırlamaya yetebilir. Ancak bu özgün olabileceğiniz anlamına gelmez. Farklı alanlarda da bilgi sahibi olmak ve değişik alanların birbirleriyle bağlantısını keşfetmek size yaratıcılık açısından müthiş yollar açabilir. Bunun için de eğer yazıyorsanız okumayı ihmal etmemelisiniz. Yazdığınız içeriklere odaklanarak okumalar yapmak sizi sığ sularda tutar. Dikkatinizi ve ilginizi çeken her konuda okuyun. Zihniniz bunları işleyecek ve kullanılabilir olduğu noktada da size servis edecektir.
Elbette tüm bunları yaparken Google, Yahoo, Bing ve daha birçok arama motorunun sevdiği algoritmalara da bağlı kalmanız gerektiğini unutmamalısınız. Arama motorlarının sevdiği ve bootların gözünü dikip süzdüğü içerikler üretmek için gerekli teknikleri bilmeli ve güncellemeleri takip etmelisiniz. SEO makaleler yazarken dikkat edilmesi gereken noktaları da okuyayım, derseniz sizi şöyle alalım! 😉